Ναυπηγική

Για βέλτιστη εμπειρία θέασης ενεργοποιήστε τον ήχο

Το πλοίο που συνδέθηκε κατεξοχήν με τη νίκη στη Σαλαμίνα είναι η τριήρης. Μολονότι πρώτοι την επινόησαν οι Κορίνθιοι τον 8ο αι. π.Χ., οι Αθηναίοι ήταν εκείνοι που ανέδειξαν τα πλεονεκτήματά της, συνδέοντάς την με την ίδια την ανάπτυξη της πόλης τους.

Η τριήρης ήταν πλοίο ελαφρύ, γρήγορο, ευέλικτο και επιθετικό. Κινούνταν με κουπιά αλλά και ιστία. Οι ιδιαιτερότητές της σε σχέση με άλλα πολεμικά πλοία συνίστανται στην προσθήκη με επιδέξιο τρόπο τρίτης σειράς κωπηλατών (ερετών), που αύξησε την ταχύτητά της χωρίς να μεγαλώνει τον όγκο της, και στην ενίσχυση του πολεμικού της εξοπλισμού με το έμβολο, την αιχμηρή, ξύλινη κατασκευή στην πλώρη, επενδυμένη με ορειχάλκινη θήκη. Οι τριήρεις μπορούσαν έτσι να προκαλέσουν τη βύθιση «δια εμβολισμού» των αντίπαλων πλοίων, χτυπώντας τα με ορμή στη δοκό ή στα πλευρά. Στα κλασικά χρόνια, η απόληξη του εμβόλου ήταν οδοντωτή, σε μορφή τρίαινας.

Τη διοίκηση του πλοίου ασκούσε ο τριήραρχος, με 7 ακόμα αξιωματούχους. Ο κελευστής συντόνιζε 170 κωπηλάτες, σε τρεις σειρές: οι θρανίτες στην υψηλότερη σειρά, οι ζυγίτες στη μεσαία, οι θαλαμίτες στη χαμηλότερη. Για την προστασία του πλοίου και των ναυτών επέβαιναν επίσης 10 οπλίτες και 4 τοξότες. Συνολικά, το πλήρωμα μιας τριήρους έφτανε τα 200 άτομα, πιθανότατα όλοι ελεύθεροι αθηναίοι πολίτες.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Διεύθυνση Αρχαιολογικών Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων
Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων
Μουσείο Ακρόπολης
Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας Κώστα Κοτσανά
Νομισματικό Μουσείο

ΑΝΑΚΑΛΥΨΤΕ ΤΑ ΤΕΚΜΗΡΙΑ

Επιλέξτε κάποιο από τα αντικείμενα της έκθεσης

ΠΕΡΙΗΓΗΘΕIΤΕ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ

Επιλέξτε μία ενότητα της έκθεσης

Για βέλτιστη εμπειρία
περιήγησης γυρίστε
οριζόντια την οθόνη

For optimal browsing
experience please rotate
your device