Τα σύμβολα της νίκης

Για βέλτιστη εμπειρία θέασης ενεργοποιήστε τον ήχο

Με τη λήξη των πολέμων, οι Έλληνες αφιέρωσαν μεγαλοπρεπή τρόπαια στα ιερά των θεών ως ευγνωμοσύνη και διαρκή υπενθύμιση της νίκης τους. Αποτύπωσαν την υπερηφάνεια τους στην τέχνη· οι προσωποποιήσεις της Νίκης, νεανικές, φτερωτές και λυγερόκορμες, κοσμούν αγγεία και γλυπτικές συνθέσεις, ενώ οι παραστάσεις της Αμαζονομαχίας θεωρούνται εύσχημος υπαινιγμός στα πρόσφατα γεγονότα και γίνονται ιδιαίτερα δημοφιλείς. Ο απόηχος της νίκης αποτυπώνεται και στις κοπές των νομισμάτων, ταξιδεύοντας σε όλο τον γνωστό τότε κόσμο.

Τα νομίσματα, όπως και σήμερα, δεν είχαν μόνο οικονομική αξία αλλά και συμβολική, καθώς συμπύκνωναν στις παραστάσεις τους τη διακριτή ταυτότητα της κάθε πόλης· υπενθύμιζαν τους μύθους και τις παραδόσεις της, προβάλλοντας ενίοτε και τις εκάστοτε πολιτικές φιλοδοξίες της.

Η περίπτωση της Αθήνας είναι χαρακτηριστική. Στα νομίσματά της παγιώνονται από τα τέλη του 6ου αι. π.Χ. οι παραστάσεις που κοσμούν τις δύο όψεις: στον εμπροσθότυπο η κεφαλή της προστάτιδας θεάς, που φορεί αττικό κράνος και στον οπισθότυπο η γλαύκα (κουκουβάγια), το σύμβολό της.

Στο γύρισμα του 5ου αι. π.Χ. μικρές λεπτομέρειες προστίθενται στις καθιερωμένες παραστάσεις. Στην κύρια όψη του νομίσματος φύλλα της ιερής ελιάς στολίζουν το κράνος της Αθηνάς σχηματίζοντας στεφάνι, εύγλωττη αναφορά σε αγώνες νικηφόρους. Στη δεύτερη όψη, ένα μικρό κλαδί ελιάς συνοδεύει τη γλαύκα. Στα τετράδραχμα, το πιο διαδεδομένο και ισχυρό νόμισμα στην κλασική εποχή, προστίθεται επίσης ένας μικρός μηνίσκος (μισοφέγγαρο). Η ερμηνεία του δεν είναι σαφής: ορισμένοι μελετητές θεωρούν ότι υπογραμμίζει το νυκτόβιο χαρακτήρα του πουλιού, άλλοι ωστόσο συνδέουν την ημισέληνο με την περσική αυτοκρατορία, τους μηδικούς πολέμους και την επικράτηση των Ελλήνων σε αυτούς.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Διεύθυνση Αρχαιολογικών Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων
Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών
Μουσείο Ακρόπολης
Νομισματικό Μουσείο

ΑΝΑΚΑΛΥΨΤΕ ΤΑ ΤΕΚΜΗΡΙΑ

Επιλέξτε κάποιο από τα αντικείμενα της έκθεσης

ΠΕΡΙΗΓΗΘΕIΤΕ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ

Επιλέξτε μία ενότητα της έκθεσης

Για βέλτιστη εμπειρία
περιήγησης γυρίστε
οριζόντια την οθόνη

For optimal browsing
experience please rotate
your device