Η εδραίωση της δημοκρατίας

Για βέλτιστη εμπειρία θέασης ενεργοποιήστε τον ήχο

Η νίκη των Αθηναίων στον Μαραθώνα διέλυσε τον μύθο ότι οι Πέρσες ήταν αήττητοι και ταυτόχρονα υπήρξε καθοριστική για το μέλλον της δημοκρατίας στην Αθήνα.

Οι Αθηναίοι απέφυγαν την επάνοδο του τυράννου Ιππία και απέδειξαν την ανωτερότητά τους έναντι ενός ισχυρού αλλά ετερόκλιτου στρατού, παρατάσσοντας απέναντί του τους ελεύθερους πολίτες-οπλίτες.

Σύμφωνα με τον Αριστοτέλη, μετά τη μάχη του Μαραθώνα ο Δήμος των Αθηναίων απέκτησε σημαντική πολιτική δύναμη και το πολίτευμα έγινε πιο δημοκρατικό. Νέοι θεσμοί και νόμοι θεσπίστηκαν, αλλά και παλαιότεροι που προϋπήρχαν άρχισαν να εφαρμόζονται, όπως για παράδειγμα, ο οστρακισμός, η ύψιστη πολιτική πράξη προστασίας της Δημοκρατίας, που προβλεπόταν ήδη από τη νομοθεσία του Κλεισθένη (508 π.Χ.), αλλά μόλις το 488 π.Χ. άρχισε να εφαρμόζεται στην πράξη.

Εξίσου σημαντικό υπήρξε το γεγονός ότι δημιουργήθηκαν οι προϋποθέσεις για την ανάδειξη της Αθήνας σε ισχυρή δύναμη του ελληνικού κόσμου, πλάι στη Σπάρτη.

Η ναυπήγηση του πολεμικού στόλου σύμφωνα με τον πολιτικό σχεδιασμό του Θεμιστοκλή άλλαξε ακόμα πιο αποφασιστικά τις ισορροπίες μεταξύ τους και βοήθησε την Αθήνα να κυριαρχήσει στον αιγαιακό χώρο. Είχε παράλληλα σοβαρό αντίκτυπο και στα εσωτερικά της πόλης, καθώς ενίσχυσε την πολιτική κυριαρχία της κατώτερης εισοδηματικής τάξης αθηναίων πολιτών, των θητών, οι οποίοι επάνδρωσαν τα πλοία ως κωπηλάτες.

Η νικηφόρα έκβαση των μαχών των Ελλήνων εναντίον των Περσών σηματοδότησε την υπεροχή των αξιών της ελευθερίας και της δημοκρατίας απέναντι στον ανελεύθερο δεσποτισμό. Προσέφερε, τέλος, τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την απαράμιλλη ανάπτυξη του πνεύματος και των τεχνών κατά την κλασική εποχή.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Διεύθυνση Αρχαιολογικών Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων
Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών

ΑΝΑΚΑΛΥΨΤΕ ΤΑ ΤΕΚΜΗΡΙΑ

Επιλέξτε κάποιο από τα αντικείμενα της έκθεσης

ΠΕΡΙΗΓΗΘΕIΤΕ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ

Επιλέξτε μία ενότητα της έκθεσης

Για βέλτιστη εμπειρία
περιήγησης γυρίστε
οριζόντια την οθόνη

For optimal browsing
experience please rotate
your device