Απόηχοι στην τέχνη

Για βέλτιστη εμπειρία θέασης ενεργοποιήστε τον ήχο

Ήδη από την αρχαιότητα, η πεποίθηση ότι οι Περσικοί Πόλεμοι συνιστούν σημαντική σελίδα της Ιστορίας εδραιώθηκε στη συνείδηση των ανθρώπων. Αυτό ήταν άλλωστε το κίνητρο του Ηρόδοτου που θεώρησε χρέος του να καταγράψει τα γεγονότα ώστε να μην ξεχαστούν στο χρόνο. Παράλληλα, εκτός από την ιστορική τους σημασία, τα Μηδικά απέκτησαν συμβολική αξία, έδωσαν έμπνευση στη σκέψη και την τέχνη, προσέφεραν αφορμή για ποικίλους παραλληλισμούς, με αλληγορική συχνά διάσταση.

Οι πρωταγωνιστές και τα επιτεύγματά τους υμνήθηκαν από τους ποιητές: από τη σοφή πυκνότητα των επιγραμμάτων, με γνωστότερα του Σιμωνίδη από την Κέα, ως το συμβολικό λόγο του Κωνσταντίνου Καβάφη, που κατόρθωσε να μεταμορφώσει τα ιστορικά πρόσωπα σε διαχρονικά αρχέτυπα.

Αλλά και ο Αισχύλος στην τραγωδία του Πέρσες, που παρουσιάστηκε το 472 π.Χ., οκτώ μόλις χρόνια μετά τη ναυμαχία της Σαλαμίνας, αξιοποίησε την ιστορική πρώτη ύλη πλάθοντας μια σύνθεση δραματική και βαθιά ποιητική, στην οποία καταθέτουν τις ξεχωριστές τους ερμηνείες έως σήμερα σημαντικές θεατρικές παραστάσεις.

Στην αρχαία τέχνη, η σύγκρουση των δύο κόσμων κόσμησε πληθώρα αγγείων και γλυπτικών συνθέσεων, άλλοτε σε ρεαλιστικές σκηνές μαχών κι άλλοτε σε μυθολογικές, αλληγορικές παραστάσεις. Στα νεότερα χρόνια, η περίοδος του νεοκλασικισμού (19ος αι.) έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις ηρωικές στιγμές του παρελθόντος, τα υψηλά νοήματα και τις ηθικές τους αξίες. Ακόμα και στη δική μας εποχή, εικόνες αποτυπωμένες σε γραμματόσημα ή νομίσματα, μυθιστορήματα, κόμικ ή κινηματογραφικές ταινίες φέρνουν τους απόηχους της Ιστορίας στην καθημερινή μας ζωή.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Διεύθυνση Αρχαιολογικών Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων
Αρχηγείο Ελληνικού Ναυτικού
Αρχείο Καβάφη του Ιδρύματος Ωνάση
Εκδόσεις Anubis
Ελληνικά Ταχυδρομεία
Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών
Ίδρυμα Γιάννη Τσαρούχη
Μουσείο Λούβρου
Τράπεζα της Ελλάδος

ΑΝΑΚΑΛΥΨΤΕ ΤΑ ΤΕΚΜΗΡΙΑ

Επιλέξτε κάποιο από τα αντικείμενα της έκθεσης

ΠΕΡΙΗΓΗΘΕIΤΕ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ

Επιλέξτε μία ενότητα της έκθεσης

Για βέλτιστη εμπειρία
περιήγησης γυρίστε
οριζόντια την οθόνη

For optimal browsing
experience please rotate
your device