Επιγραφές

Για βέλτιστη εμπειρία θέασης ενεργοποιήστε τον ήχο

Οι αρχαιολογικές επιγραφές αποτελούν πολύτιμη ιστορική πηγή, καθώς επιβεβαιώνουν όσα καταγράφονται από αρχαίους συγγραφείς.

Ανάμεσά τους συγκαταλέγονται σημαντικές επιγραφές ελληνιστικών χρόνων, όπως το αντίγραφο του λεγόμενου «ψηφίσματος του Θεμιστοκλή» που βρέθηκε το 1952 στην Τροιζήνα. Η επιγραφή μάς πληροφορεί για τον τρόπο με τον οποίο ο αθηναίος στρατηγός κατάφερε να πείσει τους συμπολίτες του να πάρουν μια γενναία όσο και ριψοκίνδυνη πολιτική απόφαση και να εκκενώσουν την πόλη τους, βλέποντας πλέον τη σωτηρία τους να έρχεται μόνο από τον στόλο.

Στο νεκροταφείο της κλασικής Σαλαμίνας, τα σημερινά Αμπελάκια, βρέθηκε μαρμάρινη πλάκα που διατηρεί μέρος επιγράμματος, το οποίο αναφέρεται στους Κορίνθιους που έπεσαν ηρωικά στη ναυμαχία.

Στους Δελφούς, ο οφιόσχημος ορειχάλκινος αναθηματικός κίονας που αφιέρωσαν οι Έλληνες ως τρόπαιο, φέρει χαραγμένα τα ονόματα των 31 πόλεων που έλαβαν μέρος στη νικηφόρα μάχη των Πλαταιών.

Χαράγματα και επιγραφικές μαρτυρίες συναντά κανείς και στα ταπεινά θραύσματα αγγείων, τα «όστρακα», που χρησίμευαν ως ψήφοι κατά τον οστρακισμό. Πολυάριθμα από αυτά, από την Αρχαία Αγορά και τον Κεραμεικό, φέρουν τα ονόματα σημαντικών πολιτικών προσωπικοτήτων ως υποψήφιων για οστρακισμό, όπως του Αριστείδη, του Θεμιστοκλή, του Κίμωνα, του Καλλία κ.ά.

Εκτός από τις δημόσιες επιγραφές, οι ανασκαφές έχουν φέρει στο φως και σημαντικές ιδιωτικές αφιερώσεις. Στην Ολυμπία, σε χάλκινο κράνος που αποδίδεται στον στρατηγό Μιλτιάδη βρίσκουμε χαραγμένη την ευγνωμοσύνη του στον Δία για τη λαμπρή νίκη του στον Μαραθώνα.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Διεύθυνση Αρχαιολογικών Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων
Επιγραφικό Μουσείο
Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας
Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων
Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών

ΑΝΑΚΑΛΥΨΤΕ ΤΑ ΤΕΚΜΗΡΙΑ

Επιλέξτε κάποιο από τα αντικείμενα της έκθεσης

ΠΕΡΙΗΓΗΘΕIΤΕ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ

Επιλέξτε μία ενότητα της έκθεσης

Για βέλτιστη εμπειρία
περιήγησης γυρίστε
οριζόντια την οθόνη

For optimal browsing
experience please rotate
your device