Η μάχη του Μαραθώνα

Για βέλτιστη εμπειρία θέασης ενεργοποιήστε τον ήχο

Ήταν αρχές του έτους του άρχοντα Φαινίππου (αρχές Σεπτεμβρίου 490 π.Χ.), όταν ο περσικός στρατός με 600 πλοία αποβιβάστηκε στον Μαραθώνα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, 20.000-25.000 καλά οπλισμένοι Πέρσες παρατάχθηκαν απέναντι σε 9.000 Αθηναίους και 1.000 Πλαταιείς.

Η νικηφόρα για τους Έλληνες έκβαση της μάχης οφείλεται στον αθηναίο στρατηγό Μιλτιάδη και το ιδιοφυές στρατηγικό του σχέδιο. Για τη διεξαγωγή της μάχης επιλέχθηκε το Μεγάλος Έλος, ώστε να εξουδετερωθούν τα πλεονεκτήματα του περσικού στρατού και να εγκλωβιστούν οι επίλεκτες δυνάμεις του σε φυσική παγίδα. Ο Μιλτιάδης ανέπτυξε την αθηναϊκή φάλαγγα στο ίδιο μήκος με την περσική παράταξη αποδυναμώνοντας το κέντρο. Και ενώ το κεντρικό τμήμα της φάλαγγας υποχώρησε υπό την πίεση των επίλεκτων περσικών σωμάτων, οι δυο πτέρυγες, αφού απώθησαν τους αντιπάλους τους, ενώθηκαν και στράφηκαν κατά του κέντρου. Οι Πέρσες υποχώρησαν άτακτα είτε προς τη θάλασσα είτε προς την πεδιάδα και σκοτώθηκαν από τους Αθηναίους που τους καταδίωξαν μέχρι τα πλοία ή πνίγηκαν στο Μεγάλο Έλος. Σύμφωνα με τον Ηρόδοτο, στη μάχη χάθηκαν 192 Αθηναίοι, 11 Πλαταιείς και 6.400 Πέρσες.

Αμέσως μετά τη μάχη, οι Αθηναίοι άφησαν τον Αριστείδη με τους άνδρες του να θάψουν τους νεκρούς και χωρίς να αναπαυθούν έσπευσαν στο άστυ, στρατοπεδεύοντας στο ιερό του Ηρακλή στο Κυνόσαργες. Οι Πέρσες έπλευσαν γύρω από το Σούνιο και έφτασαν στο Φάληρο. Εκεί είδαν με έκπληξη να τους περιμένει ο αθηναϊκός στρατός κι αποφάσισαν να επιστρέψουν στην Ασία

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Διεύθυνση Αρχαιολογικών Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων
Aμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών, Γεννάδειος Βιβλιοθήκη
Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
Eφορεία Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής
Εφορεία Αρχαιοτήτων Αρκαδίας
Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας
Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών
Εφορεία Αρχαιοτήτων Φωκίδος
Μουσείο Ακρόπολης
Νομισματικό Μουσείο

ΑΝΑΚΑΛΥΨΤΕ ΤΑ ΤΕΚΜΗΡΙΑ

Επιλέξτε κάποιο από τα αντικείμενα της έκθεσης

ΠΕΡΙΗΓΗΘΕIΤΕ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ

Επιλέξτε μία ενότητα της έκθεσης

Για βέλτιστη εμπειρία
περιήγησης γυρίστε
οριζόντια την οθόνη

For optimal browsing
experience please rotate
your device